Tentoonstelling componisten in oorlogstijd

Tentoonstelling componisten in oorlogstijd

In Synagoge Enschede tot en met 30 juni

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Joodse componisten speelden daarin een belangrijke rol. Componisten als Géza Frid en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en Leo Smit. Nederland was een veilige haven waar buitenlandse vluchtelingen als Franz Weisz en Hans Krieg een nieuw leven opbouwden. Componist Julius Hijman (geboren in Almelo) was de enige die op tijd naar Amerika wist te vluchten. Componist en dirigent Martin Spanjaard werd geboren in Borne als zoon van Salomon Spanjaard, een vermogend textielfabrikant. Zijn internationale carrière kwam door de opkomst van het fascisme krakend tot stilstand. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale levens. Na de oorlog raakte dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis in de vergetelheid.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren.

De tentoonstelling duurt van zondag 7 april tot en met zondag 30 juni 2019

Synagoge Enschede – Prinsestraat 14, 7513 AL Enschede
Geopend: dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 11 tot 17 uur, m.u.v. Joodse feestdagen, zie www.synagogeenschede.nl

Geplaatst in Almelo, Enschede, Hengelo, Nieuws.